Friday, April 15, 2011

Just Call it SAKIT...!!!

Salammmmmm~~~
Sakit....?? Apa definisi sakit..??? Keadaan dimana sesorang itu diklasifikasikan mengalami kepedihan dan keperihan kesan daripada kecederaan pada fizikal atau mental serta spiritual (Azizi Basyah, 2011).
Sakit bukanlah sesuatu yang boleh kita buat secara berpura-pura..ianya adalah sesuatu yang realistik dan memberi kesan yang mendalam pada individu yang menanggungnya..!!!

Baiklah, toksah nak pi belok kiri kanan..kita pi straight to the point je noo...huhu..korang mesti pernah jumpa Doktor untuk dapatkan konsultasi rawatan dan sebagainya..then Dr. tu akan tulis perskripsi ubat-ubatan yang perlu korang ambil..betul tak..?! The point is, si doktor selalunya akan beritahu korang apa jenis penyakit yang korang tanggung..secara details dan korang akan menerima tanpa rela penyakit yang korang alami tu kan..?? Korang ada kanser la..tumor la..hepatatis la..leukimia la..HBP la..heart disease la..appendix la..dan macam-macam lagi nama penyakit yang pastinya korang takut nak dengar kan..??!!!


Kenapa perlu revealed yang korang ada penyakit camtu..???why not just cakap korang "SAKIT" je kan lebih afdal..huhu (ayat tak matang) bukan apa, yelah bila kita tau yang diri kita ni just sakit dan amik ubat yang doktor tu bagi kan lebih melegakan jiwa dan mental kita dari dok pikiaq macam-macam benda buruk pasal penyakit yang kita tau apa jenis dia kan..?! (sapa sokong klik LIKE kat bawah ni..!!)
Kita akan rasa tak tenteram da gundah-gulana memikirkan tentang penyakit yang kita alami jika kita tahu nama penyakit tu..sekaligus menyebabkan penyakit lain yang datang iaitu depression atau kemurungan akibat merasakan diri kita ni malang dan ianya memberi kesan kepada anda dan orang disekitar secara tak langsung...!!

Sepatutnya perkara ni dikaji oleh pakar psikologi dengan lebih mendalam supaya manusia akan lebih berfikiran positif dan kurang gejala masalah mental yang kita tahu semakin meruncing dewasa kini..bukanlah mahu menolak takdir tuhan dimana ajal maut semua sudah termaktub dan kita semua pasti mati..tetapi sekadar untuk menjadikan dunia a better place to live our life to the fullest..!!!
P/S: penulis tiada sebarang kaitan dengan penyakit2 diatas..sekadar renungan bersama..teehee~

- Posted via my iPhone

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails