Tuesday, April 26, 2011

INFO | Perbandingan Pengguna Mac dan PC

Teknik Infografik adalah kaedah simple dan catchy untuk menarik minat pembaca macam korang semua untuk paham tentang perbezaan dua syarikat perkomputeran gergasi ni iaitu Apple dan PC (Microsoft). Awalnya ianya merupakan kajian oleh Hunch.com dan lepas tu dilaporkan oleh Mashable.com dan akhirnya ada kat blog aku ni..hehe~

Infografik ni menunjukkan data primary (da mcm wat thesis plak..kih3~) yang diperolehi daripada 700,000 pengguna yang melawat Hunch.com. Hasilnya adalah dapatan tentang perbezaan antara pengguna Mac dan pengguna PC ada beberapa data yang akan mengejutkan korang...!!!

Antaranya, pengguna Mac lebih cenderung menjadi peminat seni moden dan menonton HBO sementara fans PC lebih suka seni impresionist, gemar makan ikan tuna dan menonton History Channel. So, untuk korang lebih menghayati apa yang menarik dalam infografik ni teruskan membaca...

Thursday, April 21, 2011

iPhone 5...???


Next Generation of Apple iPhone 5 yang dijangka akan mempunyai prosesor yang lebih cepat dan mungkin akan mula dipasarkan pada bulan September. Ada juga pihak daripada beberapa supply chain company mendakwa bahawa produksi iPhone baru akan bermula pada bulan Julai / Ogos dan iPhone 5 diaktakan a quite similar dengan iPhone 4.

Seperti yang kita semua tau iPhone yang diperkenalkan pada 2007 dengan touch-screen, dan template aplikasi dan user interface banyak dipraktikkan oleh syarikat lain hasil dari ledakan teknologi yang diperkenalkan oleh Apple. Adajugak yang meniru sebijik ciri dan UI iPhone tu..contohnya Samsung..pihak Apple dah saman diorg pasal kes ni..[sila baca entri ini]

Kalau kita baca laporan daripada Timeline dan Reuters kita boleh lihat tarikh pelancaran iPhone5 asyik bertukar-tukar...walaupun ramai yang mengharap pada suku terakhir tahun ni tapi ianya still up to Apple on when they will release the Iphone 5 into the market..so, setakat ni belum ada lagi laporan rasmi daripada pihak Apple Inc. berkenaan produksi dan mungkin ini cuma taktik promosi melalui spekulasi untuk melariskan jualan produk-produk Apple..apa-apa pon kita tunggu berita menggembirakan nanti ye...jom start kumpul duit beli iPad2..hahaha~ 

Wednesday, April 20, 2011

Apple VS Samsung


apa la nak jadi..idea orang pon nak ciplak ke..??? walaupon tukar sikit2 tp still nampak cam sebijik okay...so mari ramai2 kita BOIKOT SAMSUNG...yeahhhh...!!!!!

**jom baca lebih detail pasal saman tu...

Apple filed a lawsuit claiming Samsung copied the look and feel of its popular iPhone smartphones and iPad tablet computers, the latest in a series of legal skirmishes that underscore the increasingly high stakes of the mobile computing market. The lawsuit, filed on April 15, alleged that Samsung’s smartphones, including the Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S and its Galaxy Tab touchscreen tablet, violate Apple’s intellectual property. The 38-page lawsuit was filed in the U.S. court’s northern California district.
“Rather than innovate and develop its own technology and a unique Samsung style for its smart phone products and computer tablets, Samsung chose to copy Apple’s technology, user interface and innovative style in these infringing products,” Apple said in the filing. 
A Samsung representative said the company’s development of core technology and intellectual property were key to its continued success.
“Samsung will respond actively to this legal action taken against us through appropriate legal measures to protect our intellectual property,” said Kim Titus, a Richardson, Texas-based spokesman for the company’s telecommunications unit.

The lawsuit is the latest in a series of legal battles among technology giants following the rapid sales growth of smartphones and touchscreen tablet computers. Apple has become the object of many lawsuits from numerous companies, including Eastman Kodak Co. and Nokia Corp., that claim the consumer electronics giant violated their intellectual property in its hit products. The Cupertino, Calif.-based company has also filed lawsuits against competitors, such as Motorola Mobility Holdings Inc. and Amazon.com Inc.
kalau nak tiru pon tiru la konsep tapi rekabentuk dan User Interface tu toksah la sama..harta intelek memang sensitif sebab itu hak dan idea asli diorang so, tak baik ciplak2 ye..hehe~

Monday, April 18, 2011

BORAK WAYANG | Raja Azmi ...Dalam Botol..?!

Sensasi air sarsi sangat ke isu ni..???dah basi sebenarnyer..huhu~

Apa la yang hangat lagi menyengat pasal kontroversi Raja Azmi neh..???tak habis-habis dengan kontroversi dia dan filem ...dalam botol tu kann..?? Korang dah tengok belum filem tu..??

Aku pon baru je menonton filem tu alang-alang dah Ada kat ASTRO First tu..heehee..jangan pikiaq bukan2 noo..!!! Cume nak tau ape yang kontroversi sangat ceritanya..sebab ramai blogger yg aku tengok wat andaian sendiri tentang filem ni tapi diorang belum pun tengok sekadar andaian semata..persepsi dan stereotaip  sungguh mereka ni..cubalah hayati mesej yang cuba disampaikan..bukan amik yang negatif..bagi aku cerita yang cuba disampaikan agak jujur dan tentang keinsafan atas kekhilafan yang tidak boleh lagi ditarik balik dan pasrah dengan hakikat perbuatan sendiri...percayalah..better korang tengok sendiri..!!
see...!! dia kembali normal tapi dah terlambat...
Adengan homoseksual yang dipaparkan tidaklah terlalu berat (kalau berat camne rupenyer..hehe..??) mungkin sebab dah ditapis..apa-apa pon mesej yang cuba disampaikan amat jelas dan sinematografi seperti kisah benar dimana kamera menjadi pemerhati dan mengekori setiap perjalanan hidup Rubi @ Rubidin...suatu percubaan Khir Rahman yang unik dan tak banyak pengarah gunakan teknik ni..salute la bro..!!

ini la scene yg paling kontroversi..huhu
Tentang kontroversi Raja Azmi yang dikatakan menipu jumlah kutipan filem ni sebenarnya salah faham antara media dan beliau..media melaporkan baru-baru ni jumlah kutipan penjualan tiket filem tersebut adalah RM600,000 bercanggah dengan apa yang Raja Azmi canangkan iaitu lebih RM1Juta..?! Memang betul kutipan tiket adalah RM600ribu tapi selebihnya adalah hasil penjualan filem tersebut pd pihak luar negara yang berminat dengan karya beliau serta pihak ASTRO juga telah membeli filem tersebut untuk ditayangkan di ASTRO First..!! So, terjawab sudah..jangan la nak perlekeh karya tempatan dan industri seni yang tak besau mana nih..bagilah komen membina bukan menjatuhkan dan menabur pasir kat periuk nasi orang lain..pada pihak media tu tolong la dapatkan penjelasan semua pihak sebelum buat sebarang ulasan..be profesional..!!!

persoalan yang selalu dipertikaikan oleh penonton, pengkritik dan sutradara adalah samada "seni itu untuk seni ataupun seni itu untuk masyarakat..???"


- Posted via my iPhone

Friday, April 15, 2011

Just Call it SAKIT...!!!

Salammmmmm~~~
Sakit....?? Apa definisi sakit..??? Keadaan dimana sesorang itu diklasifikasikan mengalami kepedihan dan keperihan kesan daripada kecederaan pada fizikal atau mental serta spiritual (Azizi Basyah, 2011).
Sakit bukanlah sesuatu yang boleh kita buat secara berpura-pura..ianya adalah sesuatu yang realistik dan memberi kesan yang mendalam pada individu yang menanggungnya..!!!

Baiklah, toksah nak pi belok kiri kanan..kita pi straight to the point je noo...huhu..korang mesti pernah jumpa Doktor untuk dapatkan konsultasi rawatan dan sebagainya..then Dr. tu akan tulis perskripsi ubat-ubatan yang perlu korang ambil..betul tak..?! The point is, si doktor selalunya akan beritahu korang apa jenis penyakit yang korang tanggung..secara details dan korang akan menerima tanpa rela penyakit yang korang alami tu kan..?? Korang ada kanser la..tumor la..hepatatis la..leukimia la..HBP la..heart disease la..appendix la..dan macam-macam lagi nama penyakit yang pastinya korang takut nak dengar kan..??!!!


Kenapa perlu revealed yang korang ada penyakit camtu..???why not just cakap korang "SAKIT" je kan lebih afdal..huhu (ayat tak matang) bukan apa, yelah bila kita tau yang diri kita ni just sakit dan amik ubat yang doktor tu bagi kan lebih melegakan jiwa dan mental kita dari dok pikiaq macam-macam benda buruk pasal penyakit yang kita tau apa jenis dia kan..?! (sapa sokong klik LIKE kat bawah ni..!!)
Kita akan rasa tak tenteram da gundah-gulana memikirkan tentang penyakit yang kita alami jika kita tahu nama penyakit tu..sekaligus menyebabkan penyakit lain yang datang iaitu depression atau kemurungan akibat merasakan diri kita ni malang dan ianya memberi kesan kepada anda dan orang disekitar secara tak langsung...!!

Sepatutnya perkara ni dikaji oleh pakar psikologi dengan lebih mendalam supaya manusia akan lebih berfikiran positif dan kurang gejala masalah mental yang kita tahu semakin meruncing dewasa kini..bukanlah mahu menolak takdir tuhan dimana ajal maut semua sudah termaktub dan kita semua pasti mati..tetapi sekadar untuk menjadikan dunia a better place to live our life to the fullest..!!!
P/S: penulis tiada sebarang kaitan dengan penyakit2 diatas..sekadar renungan bersama..teehee~

- Posted via my iPhone

Friday, April 8, 2011

PENDEDAHAN EKSKLUSIF SIMBOL MISTERI...!!

Panaaaasssssssss......

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang dijanjikan aku akan bagi full review tentang simbol misteri yang menghantui mimpi malam korang semua..bagi yang 1st time tgk sila baca entri yang lepas ini dan ini ye..!! ok, macam-macam andaian, spekulasi, interpretation, debate, fight dan banyak lagi regarding this matter..kann..???berita ni rasanya ada blogger yang dah revealed simbol ni kat blog diorang (mekaseh Farah Nadhirah yg dah jadi detektif tu..kih3~)..nape aku tunggu 8pagi ni..?? sebab benda ni akan officially launching beberapa jam dari sekarang..hehe~



Baiklah, korang pernah tengok simbol kat atas ni kat merata-rata..kat TV, Akhbar, Youtube, PizzaHut,  traffic light, bangunan dan etc... bagi pengguna iPhone Celcom mesti ada dapat flash MMS from celcom kan..(kalau tak dapat tu means korang not the chosen one..haha~)

**ni contoh akhbar tempatan...


"Get ready for a new Social Media outbreak...!!!" [Klik for larger view]
Sebenarnya, ini adalah Promosi  Perkhidmatan Celcom yang baru iaitu Celcom Kolony..ada blogger yang mengatakan ianya pakej Xpax yang baru..!! tunggu je perasmian pakej ni nanti ye dimana pihak Celcom memilih hari ni Jumaat sebagai tarikh perasmian produk pakej diorang tu..(sempena F1 kot..??) dalam pakej ni akan ada 5pilihan atau 5kategori mengikut kesesuaian pengguna iaitu "Ding", "Fren", "Bomm", "Kom" dan "Koinz"..!! apakah itu..??? korang kena tunggu yang official ye..ni cuma hasil penyelidikan blogger-blogger otai seperti amanz.my yang berjaya merungkai misteri tersebut..hehe~

aku dah selidik page source kolony.com.my tu dan ni yang aku jumpa [klik for larger view]
untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk yang bersepah kat merata tempat jalan terutama kat Damansara Perdana tu (some says kat WangsaWalk pon ade..?!) kita tunggu je la jap lagi bila da official ye..owh..btw, for Celcom..lepas launching tu jangan lupe pi tanggal balik semua yang korang duk tampal-tampal tu ye..jangan nak wat vandalism plak..hehe..so, terjawab sudah teka-teki simbol misteri ni..jangan marah jika ini bukanlah jawapan yang anda mahukan..aku cuma penyampai maklumat segala apa yang berlaku kat dunia maya ni je..(^_^)y..

P/S: aku harap pihak Celcom ada bagi aku komisen sebab dah tolong promote iklan ni secara tak langsung..haha~

Thursday, April 7, 2011

VIDEO SIMBOL MISTERI..!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Entri kali ni adalah kesinambungan entri yang lepas  [sila klik sini ] dimana kali ni aku nak share dengan korang semua video yang ada kaitan dengan simbol misteri tu...!

Maklumat mengenai motif simbol ni belum lagi aku dapat daripada sumber risikan aku yang bagi tau patutnya semalam 6 April nak reveal..tp takde kabar berita pon..haha..korang tunggu je la dulu ye...samada ini adalah misteri nusantara ataupun taktik pengiklanan sama-samalah kita tunggu jawapannya maybe dalam minggu ni juga akan dirungkaikan..!!

At the meantime, layan video ni dulu ye..hehe~

-

**ni kat monorail...!!






Monday, April 4, 2011

Simbol Misteri Menggemparkan Malaysia...!!!

GeEEeeemMMmmPPppaaaaAAAaaRRrrrrr...!!!!!!

Baru-baru ni Malaysia digemparkan dengan kewujudan simbol misteri seperti lambang amaran radioaktif di sekitar Malaysia dan di luar negara gak...!!! ada yang mengatakan ianya adalah amaran dari ALIEN, ada juga mengatakan ianya adalah gimik pengiklanan semata, dan ada juga mengatakan tanda-tanda kiamat kecil...apa jua spekulasi yang cuba dibuat oleh mereka yang bertanggungjawab dalam penghebahan gambar dan simbol terbabit sama-samalah kita nantikan 6 April 2011 ini di semua media massa dan elektronik...!!!! kalau tengok Buletin Utama TV3 pon kadang-kadang muncul...maybe simbol ni hanya muncul waktu peak hours je...!! apakah semua ini..???

simbol ini dirakam di Lot10, KL...
 kedua-dua gambar ini di KLCC (macam korang tak tau plak kann)..dimana sumber yang sebelah kanan dan bawah (pokok) adalah daripada entri blogger jutawan iaitu redmummy.com



kat surat khabar pon da muncul...!!!
boleh accident kalau nampak ni kat traffic light...(ni kat area KL gak..!!)

Disebalik kekalutan yang timbul ini juga ada yang beranggapan ianya ada kaitan dengan New World Order dan  Illuminati...takpe la..kita tunggu je 6 April ni untuk merungkai segala misteri yang berlaku ini ye...(^_^)y

Friday, April 1, 2011

UPM Ada Restoran 5 Bintang...???

Wooowwwww~~~~
Mesti korang semua terkejut kan...sama la dengan aku...tak pernah pon dengar pasal restoran ni kat UPM...kan..???(siapa yang tau tu diam2 sudah..!!!) Restoran ini diberi nama L'apprenti terletak kat pintu 8 UPM berhampiran Lebuh Silikon dan Banquet Hall..cari je la..jumpa la nanti tu...
L'apprenti@Putra Restaurant...!!(kek velvet merah yang menjadi tarikan..!!)
Diuruskan oleh Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan, UPM ni memiliki sentuhan tersendiri dan berciri mewah...!! ditatarias dengan konsep moden kontemporari gitu..hahaha~

Eksklusif...!!!

sistem audio yang sesuai kalau nak buat majlis kat sini..

Ruang Lobi dah macam kat rumah je rasanya..hehe~
Restoran L'apprenti ni mampu memuatkan 60 - 75 tetamu dalam satu-satu masa...ada buffet dan bar serta harga makanan yang ditawarkan agak murah iaitu serendah RM6 je..untuk Spaghetti dan Fettuccine yang memang feveret aku tu..hehe..jom kita serbu L'apprenti@Putra Restaurant...!!!! 

**sumber gambar adalah daripada KOSMO..aku blom gi lagi..baru bercadang je..hehe~

Erma Fatima dan Tarian Kontroversi...!!!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Entri kali ini ingin menegur sikap seorang Pengarah filem tempatan iaitu ERMA FATIMA berikutan kontroversi sambutan Majlis Kejutan (Surprise Party) Hari Lahirnya baru-baru ini...Petikan kata-kata Erma adalah daripada  Utusan.. [teruskan membaca]
inilah tarian kontroversi dari paper dolls dancer...memalukan..!!!
"Jangan dipersalahkan tetamu yang hadir di majlis itu dan janganlah menyalahkan individu yang menganjurkan majlis tersebut." 
"Saya tidak menyangka perkara ini (majlis hari lahirnya) akan jadi sampai macam tu sekali." 

Nenek Dijatuhi Hukuman Gantung..???

perghhh....Dunia..Dunia..Dunia...!!!!
inilah nenek tersebut..Mariah ke ape tah name dia..
Korang ada dengar tak kat berita atau surat kabor tentang seekor eh..seorang nenek dihukum gantung sampai mati mandatori akibat mengedar heroin...tau la dia terkilan nak berlakon jadi 'heroin' dulu2 masa muda takkan sampai terus gi terjebak dunia dadah terus...dengar2 gak nenek ni ada 7 orang cucu dah..aigoo...skang ni da macam2 kes berlaku..tak kira umur..atuk nenek pon sama..!!!
sesal kemudian tak berguna nenek oiii...!!!
kita mungkin tak boleh salahkan nenek tu terus maybe dia terdesak ke atau memang tu hobi dia...tapi apa2 pon semuanya terjadi disebabkan nenek tu terpilih jalan hitam (macam tajuk filem je..'BOHSIA: Jangan Pilih Jalan Hitam)..hahaha~
filem dari pengarah cikai...!!(ade kene mengene ke ngan tajuk entri neh...??haha~)
kes ni berlaku kat kuala terengganu...dan kejadian transaksi berlaku kat stesen minyak Rantau Panjang...semoga kisah nenek ni jadi tauladan buat nenek-nenek diluar sana agar tak mencontohi perilaku nenek ni ye..tapi aku rasa hukuman gantung tu macam kejam sangat la..kesian kat ahli keluarga yang terpaksa menanggung malu sebab kematian nenek diorg bukan sebab sakit tua tapi mati sebagai pengedar dadah...perghh...sadis sungguh..bayangkan kalau terjadi dikalangan keluarga korang...patut dipenjara seumur hidup pon ok gak ka..tapi nak wat camne hakim-hakim tu lagi arif dan bijaksanasinun kononnya kan...*sighs*

Terima Kasih Sudi Melawat AziziBasyah.com

[sticky post]
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Setinggi-tinggi penghargaan kepada anda semua yang sudi membaca atau menziarahi blog saya ni ye...tak kisah la anda jadi follower saya atau tak..sebab kalau nak diikutkan READER saya lagi ramai..dan tanpa jadi follower pon still PV saya lebih 1000orang yang membacanya untuk bulan Mac ni...!!! walaupun entri bulan ni xde la banyak mane pon..haha~

Terima kasih juga kepada rakan2 blogger yang banyak jd backlinks blog ni terutamanya aizuddin.com dan redmummy.com serta ramai lagi...korang memang rock laaa...!!!

Tidak dilupakan juga rakan-rakan Facebook saya yang sudi meluangkan masa membaca post yang saya share dengan anda semua kat FB tu..terima kasih untuk segala komen-komen anda semua...selalu la melawat blog ni kalau anda rasa info dan entri saya tu menarik perhatian anda semua ye...hehHe~

saya akan cuba untuk lebih giat menulis entri-entri baru untuk anda semua pembaca AziziBasyah.com...!!!

P/S: bagi yang berminat nak jadi follower tu sila la klik button follower kat atas tu ye....

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails