Friday, March 25, 2011

INFO | Anda Sudah Mendaftar Sebagai Pengundi...???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Entri kali ni mungkin ada yang suka dan ada yang tak suka..its up to u but this is just an info-sharing for those yang mungkin tak tau hak mereka sebagai pengundi bila tiba masanya...hehe~

Malaysia sudah merdeka hampir 54 tahun dan selama itu kita dipimpin oleh kerajaan Barisan Nasional (ni bukan nak bekempen sokong kerajaan dan pembangkang ye..!!!). Baiklah, kita semua sedia maklum syarat untuk menjadi pengundi adalah 

  1. warganegara Malaysia
  2. berumur 21 tahun keatas
  3. bermastautin tetap di kawasan Dewan Undangan Negeri/ bahagian pilihan raya
  4. tidak hilang kelayakan oleh undang-undang yang berkuatkuasa


Tahun lepas aku dah daftar kat booth SPR dalam Kompleks PKNS, Shah Alam..proses pendaftaran tak lama mana pon..isi Borang A..bagi I/C kat pegawai SPR tu then siap..dalam 5-10min da settle..then kita just perlu check nama kita kat website spr.gov.my senang je kan...?!

So, pada korang yang belum lagi mendaftar sebagai pengundi cepat2 la daftar kat:

  1. Pejabat-pejabat SPR [sila klik]
  2. Pejabat-pejabat Pos Berkomputer
  3. Wakil-wakil Jabatan [sila klik]
  4. Wakil-wakil parti politik [sila klik]
  5. Pejabat-pejabat Kedutaan, Suruhanjaya Tinggi & Konsulat Jeneral di luar negara [sila klik]
**untuk semakan pendaftaran [sila klik]


TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB ANDA HARI INI JUGA...!!!!

- Posted via my iPhone

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails