Monday, February 28, 2011

TOP 10 | Gelagat Pelanggan Kedai Runcit

Assalammm~~~

minah rempit gi kedai...huhu~
Entri kali ni nak share dgn korang sume gelagat dan kerenah pelanggan kat mini market aku tu...mebi korang pon pernah buat macam ni kot...so lepas ni ubah2 la sikit perangai korang tu..kesian orang kedai especially yg jadi cashier tu..huhHu~

1. Customer Tak Faham Bahasa
ni kalau da malas nak cakap...silap aribulan pasang recorder..!!
-Barang yang diorg nak beli tu da takde stock (cth: Roti Gardenia) tp still tanya kat pekedai..."bang, da abes ke Roti Gardenia ni..??xkan xde lg kot..??" aku rase kedai aku tu jual barang runcit je kot...bile dah ckp xde tu blh plak dia tanya lagi..."alaaa...takkan takde lagi....???" part ni mmg aku da hangin... redundant punyer mamat...!!hahHa~~*malas nak layan..*



2. Kaki Diskaun...?!
bagus punyer diskaun..teehe~
-ade customer yg kalau beli barang mesti tanya "takde diskaun ke dek..ikan da buruk2 ni..kasi murh la..?!" eh..eh..da burok pon ko beli gak kann...dtg naek Merce..gelang emas sampai bahu pon nak berkire ngan ikan RM6 sekilo tu...adoiiiyaiii~~

3. Tukar Duit
amik kooo~~~
-ni soalan yg aku akan tanya  kalau diorg bayar bagi duet besau..."takde duit kecik ke bang..??" dah la beli barang gula2 50sen bayar duit RM50..eeeiiii...dah la kadang2 kite ni xde duit kecik ditambah plak ngan kerenah customer yg suke bebenor bagi duet besau...tau la baru dapat gaji...huhHu~

4. Customer PENDING...!!!
kalau la boleh wat camni...hihi~
-Dia da letak sume barang kat kaunter then ckp "Kira dik..."pastu tetibe tinggalkan kaunter cari brg yang dia baru teringat nak beli..dengan customer lain da beratur panjang nk bayar neh..?!!!selamber je dia wat camtu...bukan aku je yg hangin..customer yg beratur pon sama hanginn...tindakan aku; punch reciept subtotal then kira barang orang laen dulu..pastu dia yg da dapat barang tadi tu selamba je cakap "bape sume barang sy tadi tuh...??" huh..sorry la...ko gi Q belakang sana dulu..PADAN MUKA..!!!hahHa*jahat aku neh..*

5. Kaki Hutang Buku 555...!!!
aku panggil ah Long tuntut sama lu..lu langsi lu mati..huhu~
-"Dik tak cukup duit la dik..hutang dulu ek..esok akak bayar..??"cett..!!!! aku paling benci kalau bab2 hutang nih...sesuker hati jer...tengok la nanti kalau kedai aku da pakai sistem computerized..jangan harap ko dapat wat camtu...hahHa~ 

6. Pencuri dan Penagih Dadah/Ganja/Ice/Gam yg Tegar...?!
mesti best kannn~~
-Mat pet ni memang suka curi barang time customer ramai kat kedai aku tu..macam2 kaedah dan modus operandi yg diorg nih guna...sorok dalam baju la..ade gak kes die seludup Daging batang pinang ngan Milo dalam baju ngan seluar tuh...eeeii...goli den...!!tp yang pasti diorang tetap akan kantoi dan kene belasah pastu...huishh..da macam kedai mafia plak...kih3~

7. Foreigner Ori & celup...hehHe
ade ko paham bahasa makhluk2 starwars...?!
-kawasan perumahan kampung tu kira banyak la gak Pakistan, Myanmar, Bangla, Burma..kalau yang da lama dok Malaysia ni ada yg da pandai speaking Malay (berterabur gak..) tapi kalau yang baru sampai Malaysia diorg akan cakap their own language ms tanya kite brg yg diorg nak beli..ko hengat kedai aku ade translator..???kalau BI aku paham la...itula pentingnyer English Education (slang Usop dlm citer Hantu Kak Limah tu...huhu)

8. Pembeli Junior

-Budak2 kecik datang ramai2 serbu kedai (biasanya yg baru balik sekolah) beli gule2, kopok, eskem..supsapsupsap..yg beli sorg je..tp yg escort kemain ramai pastu ngicak kongsi reramai gak tu..adoiyaiii~diorg ni pon kadang2 kene perati betul2 sebab ada yg tangan panjang...kalau dapat tangkap memang kene babap la jawabnyer..huhHu~

9. Kaki suka bagi Order List
-kira selalu gak la dak kecik datang kedai bagi list barang suh kite tolong amikkan...ape punyer mak bapak la suh dak kecik beli brg dapur..bukan sikit..kadang2 sampai tiga plastik dia nak bawak..isk3~ade tu yg suh beli rokok pon ade..padan la ramai bebenor dak2 sekolah rendah da mule berjinak2 ngan rokok sbb makbapak yang didik diorg camtu...ishk3~

10. Sebut lain Mintak lain..??? 
ke memang diorg nak yg ni...?!
-Nak panadol soluble tp nak panadol Actifast...sbnrnye dia tak tau name produk tu so tibai je cakap..ada tu yg mintak 'panadol lipas'..?!hahahaha...aku yang dengar tu kadang2 kene tahan gelak..tunggu customer tu da jauh sikit baru bantai gelak...kih3~


P/S : walau macam mane gelagat dan kerenah pelanggan kita tu kita kene ingat "customer always right..?!  tah bile la nak ade term "Retailer Always Right" kannn~~~*saborr je lar*

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails