Wednesday, December 14, 2011

#1 Wordless Wednesday | The iPhone Evolution

Tuesday, November 1, 2011

Someone Like Me..?!

A child who has not yet satisfied makes his parents happy.

A brother who has not yet satisfied 'fighting' with his siblings.

A man who is not struggle to find his true lover yet.

A friend who is not finished 'berpoya-poya' with his best friend yet.

A students who do not tired to acquire knowledge of the world and the hereafter.

A Muslim who has not yet satisfied to find divine path devoted to Allah SWT and discharge his duties as true Muslim...

Sunday, October 23, 2011

Jawapan KLISE Blogger Bajet Famous

Salam...

Sunyi betul blog ni...haha...inilah antara ayat klise yang selalu keluar kat entri dari blog yg bersawang...alasan takde masa, takde idea la, malas nak taip entri sebab busy ngan daily routine and whatsoever selalu digunakan acapkali kita membaca entri baru blogger tak famous macam aku ni...(kutuk diri sendiri..haha)

actually....

aku bukannya tak nak update blog cuma busy sikit je...<<<---tengok tu...alasan klise sudah keluar dari tangan blogger tak famous yang menaip...!!! hahaha...apa nak buat dah itu je alasan yang selalu tertera untuk menyedapkan hati orang yang memberi alasan tu kannn...hehe

Baiklah..

setelah menonton Cerekarama TV3 "Azam Ala Kazam" (betul ke title citer ni camtu..??entah..) aku berazam untuk selalu update blog dengan cerita life aku yg menarik (perghh..bajet artis sangat, menarik ke...?!haha) serta info-info berguna untuk semua pembaca blog yang setia menziarah blog ni walaupun tiada entri baru..hehe

Sebenarnya...

aku fed up sebab banyak sangat info-info terkini dan cerita panas kat Facebook tu...why don't diorang buat blog daripada memenuhkan Newsfeed yang berjela-jela tu kat FB...sometime, rimas jugak la...tak salah pon buat camtu cuma carilah medium yang sesuai dan jangan la sampaikan maklumat yang salah dan kadang-kadang dah macam 'info berantai' yang memaksa orang lain menyebarkannya untuk mengelakkan malapetaka...bullshit sangat...!!! tetibe emosi pulak... ;p

akhir kata...tunggu entri baru insyaAllah lebih drama...lebih informasi..lebih rangup..??dan lebih seksi...err...uweekkk...Bwahahahaa~
Hwaitiiinngggg...!


Friday, September 30, 2011

INFO | Senarai Kawasan Speed Trap Di Malaysia


Assalamualaikum...

Untuk bulan september ni aku memang teramat busy sampai tak sempat nak post entri baru...tapi aku ucapkan terima kasih pada reader yg still sudi singgah baca blog aku ni ye...korang memang TERBAIKKK~

Baiklah, untuk isu INFO kali ni aku nak share info pasal speed trap yang ada kat highway utama di Malaysia..aku banyak kali gak guna highway yang ada dalam list di bawah ni tapi baru sekali je kena kat area lepas Restoran Jejantas Sg. Buloh menuju ke Tol Duta...aku tak pasti kamera tu ada kat mana jenuh aku duk perati tiap kali lalu..haha..tapi yang penting ianya berlaku pada nisbah 1:500 sebab aku selalu gak speed lebih daripada 110KM/h kat area tu..hehe..so baru sekali je kena..yang penting korang register la kat MYEG tu so tiap kali ada saman automatik ko dapat email notification...ok skang sila study senarai dibawah dan buat kajian dan interpretasi anda sendiri..(da macam soalan exam plak..teehee~)
[SUMBER ADALAH DARIPADA PARA BLOGGER YANG Famous KAT MALAYSIA NI..hehe]

Monday, September 12, 2011

Open Houz Eid Mubarak AziziBasyah

Selamat Hari Raya AidilFitri buat semua...camne raya korang...happening ke pening..??hehe..baiklah last sunday, 4 Sept 2011 kawan-kawan nak datang beraya ke rumah..so, beberapa hari sebelum tu aku pon discuss ngan mak aku apa menu yg nak dihidangkan..dan atas permintaan ramai (ramai la sangat kann...) mereka nak Nasi Ayam...tambah sikit Bakso dan lain...hehe..tapi yang terkilannya, aku lupa nak snap gambar menu2 ni semua sebab dok asyik snap gambar kengkawan yg da lama tak jumpa..tapi korang still boleh nampak menu2 tu dalam gambar guests tgh makan kat bawah ni..hehe..apa2 pon terima kasih pada yang sudi hadir ye..bukan taknak jemput semua tapi sebab kesulitan yang tak dapat dielakkan ye..tapi jangan risau sebab dah plan ngan ayah aku nak wat OpenHouz lagi this coming Raya Qurban...so, tunggu le invitation kat FB tu nanti ye..so, let the picture do the talking NOW~


















Tuesday, August 30, 2011

Salam Lebaran Dari Seoul, Korea

Assalamualaikum WBT...
Hari Raya Aidilfitri muncul lagi...tak kesah la apa pun ungkapan yang disebut oleh semua umat Islam seluruh dunia, yang pasti ianya adalah hari kita meraikan kemenangan selepas hampir sebulan kita berpuasa di bulan Ramadhan. Lupakan kisah lama, dendam kesumat, benci-membenci, umpatan, dengki dan banyak lagi dengan saling bermaaf-maafan (kalau tak dapat maafkan, itu hak masing2..hehe~)

Baiklah sempena hari yang mulia di bulan Syawal yang mulia ni, saya 
Azizi Fakhrullah Bin Alibasyah
ingin memberi korang semua kad raya elektronik *cewah* seperti dibawah ni...takde la pandai sangat ngedit gambo  setakat edit guna iPhone4 aku tu je..jadi la kan..so, terimalah e-card yang simple ikhlas dari hatiku ibarat minyak seri murni...suci dan bersih...kih3 :p



KOREA...????
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
***ok fine aku bukan kat Korea tapi still kat Malaysia...hehe..dah buat salah baru boleh mintak Maaf Zahir & Batin...semoga Syawal kali ni membawa seribu kegembiraan buat kita semua...tu la berangan nak sangat sangat kann...btw, apa2 pun terima kasih buat semua Sahabat dan READERS blog AziziBasyah.com yang tak jemu2 menjengah blog ni siang malam walaupun tak best mana kot...maklum la blog ni tak sehebat blogger otai lain tu kan...it's okay janji ini kepuasan aku dalam blogging...dan ada pihak yang menghargainya..Mekaseeeehhhhhh~~~ 
- Posted via my iPhone

Friday, August 26, 2011

INFO | Harga Maksimum Barangan Runcit 2011

Bulan Ramadhan bakal melabuhkan tirai..dan Syawal bakal menjelang. Banyak kenangan sepanjang bulan puasa yang tak dapat kita semua lupakan. Tak dilupakan juga buat anak2 yatim yang mendapat lebih perhatian sepanjang bulan Ramadhan ni..itulah 'budaya' rakyat Malaysia tiap kali tiba bulan puasa...yang kurang bernasib baek diingati...habis bulan puasa semuanya 'mati'....*sigh*

Baiklah, bukan niat nak berceloteh panjang..entri kali ni nak share dengan hangpa sume apabila dok sibuk membeli barang2 persiapan hari raya terutama bahan2 masakan seperti ayam, daging, bawang, minyak, kelapa, cili, tomato, kacang tanah dan banyak lagi...tapi tahukah korang tentang harga maksimum barang2 kawalan sempena musim perayaan bagi tahun 2011 bagi kedai runcit..??? haaa....meh sini aku share sikit bagi area Negeri Selangor ye..negeri2 lain nnti last aku bagitau naa~
  1. Ayam Standard (bogel) = RM 7.20/kg
  2. Ayam Super (bogel tanpa kepala, kaki, hati, dll) = RM 8.05/kg
  3. Daging Lembu Tempatan = RM 20.00/kg  **kedai aku jual RM 15/kg je..local/batangpinang/import**
  4. Telur Ayam = Gred A : 36sen | Gred B : 35sen | Gred C : 34sen (sebiji ye..)
  5. Kubis Bulat (Indonesia/China/Cameron Highland) = RM 3.20/kg
  6. Cili Merah = RM 11.00/kg
  7. Tomato = RM 4.50/kg
  8. Kelapa Parut = RM 1.80 ~ RM 2.00 sebiji
  9. Kacang Tanah = RM 6.50/kg
  10. Bawang Merah Kecil = RM 4.50/kg
  11. Bawang Besar Import = RM 3.00/kg **kedai aku jual RM 2.00/kg
  12. Bawang Holland = RM 4.50/kg
  13. Bawang Putih = RM 6.00/kg
  14. Ikan Kembung = RM 11.00/kg **Hari raya orang jarang makan ikan daaa...hehe**
**harga still berubah gak tgk harga pasaran/borong xleh la ikut 100% kerajaan suruh...lalala~

So, inilah semua harga2 maksimum barang2 kawalan bagi kedai runcit yang ditetapkan oleh KPDNKK dan juga sedikit info dari Azizi Mini Market *promote*. Sebelum korang membeli barang ni semua better korang hafal senarai harga ni sebelum korang berteriak "tipah tertipu bang...!!!" di kemudian hari. Sila beli kesemua barang2 keperluan raya lebih awal untuk mengelakkan kehabisan stock dan korang tak payah la nak bersesak2 dan beratur panjang kat cashier tu nanti dan menambahkan stress peniaga dengan karenah korang yang macam2 tu..macam entri aku yang ni..[Gelagat Pembeli] plan apa yang korang nak beli siap2 dari rumah, bawak bakul @ shopping bag sendiri dan jangan bergaduh laki bini depan cashier tentang sapa yang patut bayar..urghhh...buat malu je nanti...hehe~

**bagi senarai harga maksimum barang runcit bagi negeri lain sila klik link KPDNKK

Thursday, August 18, 2011

ROTFL | Mak Korang Ada Facebook...???

Mesti ramai yang pelik kenapa aku buat tajuk entri ni. Bukan apa, sekadar nak membuka minda korang yang mungkin kadang2 'lurus' sangat sampai tak boleh nak 'bengkang-bengkok' sikit....(jangan nak fikir bukan2 pulak...Grrr~~). Baiklah, kali ni aku nak share sikit 7 Sebab Mengapa Ibu Anda Tidak Perlu Jadi Rakan Facebook Anda....sama2 kita hayati ye...kih3~


Still tak percaya...??? ha...ni aku bagi sebab ke-8...lalala~


p/s: tapi kalau korang still rasa mak korang takkan buat benda2 kat atas ni, korang boleh la teruskan niat korang add mak korang...hehe..luckily, mak aku memang takde FB...kih3~
**credit: csectioncomics.com

Tuesday, August 16, 2011

ROTFL | Persepsi Pengguna iPhone vs Android vs Blackberry

Ini adalah bagaimana persepsi pengguna telefon pintar terhadap satu sama lain:

Dan ini ialah bagaimana persepsi pengguna telefon pintar terhadap pengguna 2G...

#credit: csectioncomics.com

Friday, August 5, 2011

Hukum Menggosok Gigi Ketika Berpuasa

Assalamualaikum....

Sedar tak sedar dah 5 hari kita semua berpuasa kan..?? Mesti banyak dugaan yang datang menguji keimanan dan puasa kita di awal Ramadhan..hehe..biasalah kita hidup di dunia ni bukan sorang2 tapi dengan ramai orang, memanglah masalah tetap akan muncul dan kita perlulah bijak menanganinya daripada menjadi bertambah buruk betul tak kawan2 semua..?!

Baiklah, sebenarnya aku nak tanya dengan korang semua pembaca belog aku yang setia ni pernah tak korang menggosok gigi di siang hari selepas waktu imsak..??? mesti pernah kan..??hehe..korang tau tak apa hukumnya..?? bukan apa kita semua memanglah mementingkan kebersihan terutama bau mulut sebab kita akan sentiasa berinteraksi dengan orang lain setiap hari. Tapi kita perlu tau hukum perkara ini dilakukan ketika BERPUASA..!!


Dalam sebuah hadis sahih Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Aroma mulut orang yang puasa, lebih harum di sisi Allah dibandingkan dengan aroma minyak misik”(Riwayat Muslim, Tirmizi dan lain2)

Ulama Syafi’i, Maliki dan Hanafi juga ada mengatakan bahawa bersiwak, termasuk juga mengosok gigi,  keduanya mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk membersihkan mulut, dan hukumnya adalah MAKRUH setelah waktu masuk waktu ZUHUR hingga MAGHRIB. Bahkan jika kita semua melakukannya pada waktu pagi hingga siang ianya adalah disunnahkan. Memang benar seperti yang kita semua sedia maklum, bau mulut orang yang berpuasa memang kurang sedap aromanya selepas waktu siang (maklumla bila dah panas semua bau naik)..hehe..Tetapi perlu diingat bahawa aroma tersebut amat dititikberatkan dan mempunyai kepentingan di sisi Allah SWT, maka adalah makruh menghilangkannya dengan bersiwak/bersugi/menggosok gigi.
So, adalah lebih afdal jika korang menggosok gigi/bersugi selepas bersahur..tapi kalau tak sempat gosoklah sebelum masuk waktu solat Zuhur ye..kalau nak pakai toothpaste(ubat gigi) tu pon berpada2 la jangan sampai rasa pudina ke strawberi ke 'terlajak' masuk dalam perut korang..abes terbatal puasa kan dah rugi..hehe.."terlajak sampan boleh diundur, terlajak telan sendiri pikiaqqq..?!"

HUKUM MAKRUH:
"Bila ditinggalkan mendapat pahala, tetapi jika dilakukan pula tidak mendapat dosa."


Wednesday, August 3, 2011

Top 10 Gelagat Berpuasa

Dalam kita berpuasa pada bulan Ramadan ini mesti kita perasan ada sesuatu yang biasa berlaku disekeliling kita di bulan lain tiba2 hilang dan berhenti daripada berlaku lagi..dan muncul pula gelagat2 mereka yang berpuasa tika tibanya Ramadhan..ini cuma hasil pemerhatian aku dan ianya hanya bacaan santai untuk tatapan pembaca setia blog ni...baiklah, jom sama2 kita baca Top 10 Gelagat Berpuasa...teehee~
  1. Takde lagi pakcik jual aiskrim yang naik motor lalu depan rumah di siang hari.
  2. Kedai2 makan, KFC, MCD, PizzaHut dll lengang..(kecuali non-muslim)
  3. Makcik yang jual nasi lemak pagi2 dah tukar shif berniaga waktu petang plak.
  4. Banyak van jenazah akan digunakan bukan untuk membawa jenazah tapi 'angkut' mereka2 yang tak puasa.
  5. Orang ramai berpusu-pusu berbelanja sakan membeli juadah berbuka kat bazaar ramadhan lebih banyak daripada bulan2 lain.
  6. Ada jugak manusia yg tak puasa gunakan anak/adik yg masih kecil belikan makanan@minuman kat kedai.
  7. Lorong Drive-thru kat McD akan selalu ada 'pelanggan' waktu tengahari...paham2 je la..hihi
  8. Iklan promosi sesuatu barangan hari raya muncul lebih awal daripada pengumuman penyimpan mohor besar Raja2 tentang tarikh bermulanya Ramadhan..hik3~
  9. Orang ramai lebih peka dengan Jualan Murah hari raya daripada peka tentang fadhilat Ramadhan.
  10. Buah Tamar/Kurma hanya popular bila tiba Ramadhan walaupun umum mengetahui ianya baik untuk kesihatan di bulan2 lain selain Ramadhan.
Walau apa pun, inilah realitinya yang berlaku di Malaysia dan paling sikit pun pasti terpalit satu dua gelagat diatas berlaku pada diri kita kan..haha..maklum la manusia namanya kan..tapi sama2 la kita tetapkan iman dan niat kita dalam mengharungi Ramadhan yg penuh keberkahan ni dengan amal ibadah semata2 kerana Allah SWT. Dan belajarlah menawan nafsu kita yang selalu mebuat kita tersimpang jauh dari jalan yang lurus..semoga ibadah puasa kita diterima olehNya...aminn~~~


Tuesday, August 2, 2011

Aku Tak Puasa

Assalamualaikum....

Apa khabar semua...??? Puasa ke arini..??? hehe..sebelum bercakap panjang lebar aku nak ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak 1423H kepada semua muslimin da muslimat yang setia membaca entri2 kat blog aku ni...MEKASEEEHHH~~~

Sebenarnya, 1st entri untuk bulan Ramadhan ni aku nk cerita tentang hari pertama orang2 kampung aku berbelanja barang2 keperluan untuk berbuka puasa. Seperti yang dijangka arus perjalanan kat kedai aku memang sesak dan ramai yg beratur panjang kat cashier. Actually kedai aku buka dari seawal pagi jam 7.00am...bayangkan waktu camtu pun orang dah start berbelanja sebab nak barang fresh macam ikan dan sayur yang baru sampai dari pasar borong. Dalam tengahari dah makin reda tapi ada gak la yang beli air, roti, biskut dll..puasa @ tak puasa tu hal diorang dengan tuhan kita berperasangka baik je la..mana tau ada anak kecil kot kat rumah orang tu..kan...???

Sampai je waktu petang, inilah kemuncak kesesakan kat kedai aku bila orang2 kampung yang baru balik kerja membeli barang2 untuk berbuka dan kebetulan kawasan sekitar kedai aku tu dah macam bazaar ramadhan dengan ada peniaga yang menjual bermacam2 kuih-muih, air berperisa, lauk-pauk dan lain2. Berbalik pada kedai aku, suasana kat cashier memang tension dengan customer yang 1001 gelagat (baca entri ni) memang memeningkan kepala dan menduga kesabaran aku yang berpuasa. Tapi aku anggap semua tu dugaan dan cabaran yang perlu aku tempuh sepanjang bulan Ramadhan ni...heehe~

Owh, nak tau sebab apa tajuk entri "AKU TAK PUASA"...sebenarnya aku nak bagitau aku tak puasa hari ahad lepas sebab kita puasa isnin 1hb Ogos 2011....itu je..teehee..jangan marah ek...baiklah sempena bulan ramadhan ni aku akan share dengan semua readers aku tentang info2 berkaitan dengan Puasa dan Ramadhan. Pastikan anda sentiasa alert dengan entri2 terbaru ek...*bajet blogger femes*..lalala~

Sunday, July 24, 2011

Aku Dah BLOCK Facebook Dia...!!!



kenapa kita perlu block seseorang kat Facebook(FB)..??sebabnya adalah kita dah meluat dan tak berapa berkenan dengan orang tu atas sebab2 tertentu yang mungkin menyentuh soal peribadi dan pendirian hidup.

Bukan nak menambah musuh atau memutuskan silaturahmi, tetapi sebagai langkah untuk mengelakkan sejarah lampau berulang kembali. Mungkin ini yang terbaik untuk semua pihak supaya tiada lagi persengketaan wujud. Mungkin ada juga yang mengatakan tindakan ini adalah seperti melarikan diri dari masalah tapi terpulang pada individu yang terlibat untuk membuat keputusan mereka sendiri sebab itu hak masing2.

FB adalah laman sosial tempat untuk kita bertemu secara maya dengan rakan taulan dan menambah kenalan baru. Tapi apa bagusnya kalau ia hanya membuat luka lama berdarah kembali...betul tak..??
sekarang orang dah tak main tikam belakang..tikam depan terus...Dunia oh Dunia...!!
P/S: sebenarnya entri ni dibuat setelah aku block seseorang di FB...siapa dia..??biar aku je la yang tau..hehe~

Saturday, July 23, 2011

Demam Drama Korea | INFO + Links + Top 3



Gelombang HALLYU (Demam Korea)sebenarnya dah lama menular di Malaysia dan seluruh dunia dan antara pesakit @ penggemar FANATIKnya adalah AKU..hehe...sehari tak dapat tengok cerita korea memang tak sah, sila haribulan aku pindah duduk kat korea terus...hahaha~

Bukanlah nak mengagungkan negara luar tapi memang telah terbukti karya2 seni termasuklah Music K-Pop, Drama, Reality Show, dan Film daripada Korea berjaya memikat hati peminat2 seni diseluruh dunia...tak kesah la korang lelaki atau perempuan, takde salahnya kalau menonton cerita2 atau lagu2 Korea..ok lah malas nak celoteh panjang, sebenarnya aku nak kongsi ngan korang TOP 3 website yang biasa aku gunakan sebagai sumber mencari cerita2 terbaru daripada Korea...korang boleh streaming @ download (berbayar)..jom kita serbu~~~

1. DRAMALOAD


Sebenarnya aku baru je tau pasal website ni daripada kawan aku, bila aku tgk UI website teramatlah user-friendly, so aku tanpa teragak2 terus register as Premium User (HD Video Quality) untuk men'download' semua Drama2 Korea yang latest dan kalau korang nak streaming pon boleh..mostly link dia memang okay dan ada yg HD gak...hehe~

Jom terjah : www.dramaload.com

2. MYSOJU


Website ni la yang mula2 aku terjah untuk melepaskan gejolak hati untuk menonton cerita2 Korea dan Jepun. Banyak info tentang drama dan pelakon cerita2 tersebut dan kalau klik pada nama pelakon tu kita boleh lihat senarai filem lain yang dia turut berlakon...website ni hanya boleh streaming sahaja...ok gak la~

Jom terjah : www.mysoju.com

3. DRAMACRAZY


Kat sini pon terbaikla kalau korang nak streaming cerita2 korea sebab ada banyak pilihan untuk streaming source for every drama...siap ada subtitles, so jangan risau la..hehe~

Jom terjah : www.dramacrazy.net 

**Antara Drama2 korea yang aku nak recommend kat korang semua adalah:


                   Can You Hear My Heart         City Hunter             Dream High                


                          Secret Garden           Mischievous Kiss       Sungkyunkwan Scandal 


                                               Miss Ripley                         Marry Me, Mary



Sunday, July 10, 2011

Bersih 2.0 Memalukan Malaysia [VIDEO + Refleksi]


INI KE YANG KORANG SEMUA NAK....MEMALUKAN NEGARA...!!! ANDAI SUATU HARI NANTI PEMBANGKANG YANG MEMEGANG TAMPUK KEPIMPINAN NEGARA MASA ITU LA NANTI BARU KORANG NAK MENYESAL DAN KENAL YANG MANA KACA DAN YANG MANA PERMATA...!!!
AKU BERHARAP MEREKA YANG TURUT SERTA DAN MENYOKONG BERSIH 2.0 TU SUATU HARI NANTI AKAN TERSEDAR DAN MENYESAL AKIBAT PERBUATAN YANG KORANG DAH BUAT NI...PADA MASA TU AKU HANYA AKAN BERKATA..
"KAN AKU DAH CAKAP...TU LAH KORANG DEGIL DAN BUTA....!!"(atau sebaliknya...) 




Daripada 100ribu orang yang dijangka akan menyertai rally BERSIH 2.0 ni hanya lebih kurang 50ribu atau mungkin 20ribu orang yang menyertai rally haram ni....seramai 1667 orang ditahan polis..ketua2 Pakatan Rakyat dan ketua pemuda UMNO pon ditahan..titah Agong diingkari...ini ke rakyat Malaysia...???dan yang paling menyedihkan seorang warga emas meninggal dunia...INI YANG KORANG NAK..???

Pak Samad boleh cakap rally BERSIH ni berjaya...ya, dengan ada yang terbunuh..?! siapa pembunuh...??? fikir sendiri...Sekarang ianya bukanlah isu mahukan pilihanraya yang bersih tapi untuk mencemarkan imej PM di mata dunia...dimana Najib juga adalah ahli majlis Hak Asasi Manusia di PBB mewakili Malaysia...YA, korang dah berjaya menjatuhkan imej Najib...korang puas...???pada akhirnya tiada memorandum atau resolusi yang ingin diserahkan kepada YDPA...ramai peniaga menanggung kerugian, KL dipenuhi sampah 'BERSIH', ramai yang terkandas di jalanraya berjam-jam dan melumpuhkan ekonomi negara...Takziah dan 'Tahniah'...!!

REFLEKSI SECARA UMUM:
Biarlah kedua2 pihak kerajaan dan pembangkang fikir sejenak dengan akal yang waras apakah hikmah disebalik yang berlaku 9 Julai 2011 ni...dan isu penyatuan bangsa bukanlah untuk satu bangsa je iaitu MELAYU...kenapa perlu Melayu yang bersatu dan bukan semua bangsa yang bersatu sebagai 1Malaysia...YA, Melayu memang ada keistimewaannya dalam Perlembagaan tetapi cuba kerajaan fikirkan jugak bangsa lain..mungkin ini antara puncanya..kita sibuk mengutamakan satu bangsa itu sahaja sampai lupa kita telah menganaktirikan bangsa lain yang juga warganegara MALAYSIA secara tak sengaja, pernahkah kita letak diri kita ditempat mereka...??kita ini hanya manusia yang hidup sementara di dunia ciptaan Tuhan dan semua makhluknya berhak menikmati hak mereka dan keamanan hidup di dunia ini...!!

Buat Pembangkang, tolonglah jangan memalukan Malaysia lagi...carilah alternatif lain yang lebih bijaksana tanpa perlu ada rusuhan dan pertumpahan darah...kalaulah ini tauladan yang anda mahu tunjukkan pada kami, tak mustahil bila anda yang menjadi pemimpin perkara sama akan berulang pada anda kerana karma politik tak dapat lari dari penyalahgunaan kuasa bila diri dikuasai nafsu...dan jangan tutup kelemahan sendiri dengan memburukkan orang lain...percayalah pada balasan Tuhan diatas setiap perbuatan yang kita lakukan...!! Matlamat anda adalah betul tetapi bukankah banyak peluang yang telah diberi untuk bermusyawarah...???

Akhir kata, aku harap ini yang terakhir tapi aku juga percaya tak mustahil ianya bakal berlaku lagi suatu hari nanti kerana manusia itu tidak pernah puas dengan nikmat yang diberikanNYa, dan manusia itu tidak dapat lari dari melakukan kekhilafan, manusia itu juga lupa untuk berSYUKUR, dan manusia itu juga akan terus menjadi 'manusia' selamanya...apa yang boleh kita lakukan adalah saling menasihati dan memperingati antara satu sama lain supaya kita tidak tersasar jauh...insyaAllah~

Saturday, July 9, 2011

INFO | Elakkan Melalui Jalan Yang Dikhuatiri 'KOTOR' pada 9 Julai 2011

Pihak polis akan membuat penutupan / lencongan jalan di sekitar Kuala Lumpur bermula hari ini, Sabtu

(9 Julai 2011).

Jalan-jalan yang terlibat adalah:
  • Sepanjang Jalan Syed Putra, Jalan Istana, Jalan Bukit Petaling, Jalan Bellamy dan kawasan sekitar Istana Negara.
  • Sepanjang Jalan Sultan Hishammuddin, Jalan Lembah Perdana, Jalan Chenderasari dan kawasan sekitar Masjid Negara.
  • Kawasan sekitar Dataran Merdeka, Pasar Seni, Masjid Jamek, Dataran DBKL, Kompleks Sogo, Maju Junction, Masjid Kampung Baru, Jalan Kinabalu, Jalan Kuching, Jalan Sultan Ismail, Jalan Raja Laut, Jalan Sri Amar, 
  • Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Haji Taib, Jalan Raja Muda Musa, Jalan Raja Bot, Jalan Raja Abdullah, Jalan Dang Wangi, Jalan Munshi Abdullah, Jalan Gereja, Jalan Raja Chulan, Jalan Tun Perak, Jalan Tun Tan Cheng Loke, Jalan Sultan Mahmud dan semua kawasan berhampiran.
Semua pihak diminta memberi kerjasama untuk sentiasa mematuhi peraturan lalu lintas dan arahan semasa oleh anggota polis trafik yang membuat kawalan. Orang ramai yang tidak mempunyai urusan penting di pusat bandar dinasihatkan agar tidak memasuki kawasan berkenaan pada tarikh tersebut (9 Julai 2011) bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Sumber : IPK Kuala Lumpur

Wednesday, July 6, 2011

INFO | Malaysia HOTLINES Number


Mungkin ramai jugak yang tak tau tentang nombor-nombor PENTING yang perlu diorang ada dalam handphone atau phonebook. So, kalau korang rase korang perlu tau dan prihatin tentang benda ni korang perlu buka link yang aku dah sediakan kat bawah ni untuk mengetahui nombor hotline di malaysia.

Cuba korang bayangkan bila suatu hari tetibe berlaku emergency or accident depan mata korang dan korang plak tak tau ape nombor kecemasan yang perlu korang call..mesti korang rase menyesal sangat sebab tak salin nombor hotline kat blog azizibasyah.com aritu kan..???hahaha...padan muka..!!!

So, malas nak cerita panjang lebar korang klik je la link kat bawah ni untuk paparan senarai nombor Hotline:

Saturday, July 2, 2011

Jom Borak Pasal BERSIH 2.0


BERSIH 2.0 (dah macam software update plak ada 2.0 pasni 3.0..huhu) kembali melanda Malaysia 9hb Julai 2011...?!
tak pasal-pasal aku pon TER-promote logo BERSIH 2.0 ni..hehe~
Mungkin dah ramai yang tahu tujuan sebenar rally/perhimpunan BERSIH 2.0 ni untuk menggesa sistem pilihan raya yang lebih effisien dan telus tanpa wujudnya pengundi2 hantu..oh, sebelum tu kalau korang belum lagi mendaftar sebagai pengundi sila klik SINI...pastikan korang betul2 layak untuk mengundi sebab undi anda penentu masa depan negara...!!!

Aku pon sebenarnya bukanlah menentang isu yang dibangkitkan..siapa yang tak mahu sistem pilihan raya yang lebih telus dan 'bersih'...aku pon nak undi aku dikira sebagai undi sah penentu pentadbir negara kelak...!! BERSIH 2.0 adalah perhimpunan secara AMAN untuk memberi memorandum kepada pihak yang berkaitan supaya mengambil kira cadangan penambahbaikan yang BERSIH 2.0 dan semua rakyat (tak pasti la semua kann..) ingin utarakan. Cuma aku rasa perkara ini mungkin ada cara lain selain daripada buat perhimpunan camni yang mungkin memberi effect kepada ekonomi, perlancongan dan imej Malaysia sebagai negara stabil terjejas dimata dunia...!!!

Tapi, mungkin sebab provokasi dari pihak2 tertentu perkara ini menjadi negatif dan dilabel sebagai HARAM..sampai dalam khutbah Jumaat pon turut diselitkan amaran menyertai perhimpunan haram ni. Pada dasarnya memang la aku menentang tapi lama-kelamaan makin bercelaru pulak jadinya sehingga aku menjangkakan Malaysia bakal diisytihar DARURAT pada 9Julai ni...tak dapat aku bayangkan kalau benda ni betul2 terjadi. Semalam je (1Julai) dah ada satu demo kat Komtar, Penang menentang PKR, Ketua Menteri Penang, Lim Guan Eng dan BERSIH 2.0 lepas ni mane plak nak demo...?? Pemuda UMNO pun nak wat skuad demo gak dgn nama PATRIOT...patutnya semua demo diharamkan terus bukan BERSIH 2.0 je...aku pun sedih gak diorg ni nak lawan demo BERSIH 2.0 ngan demo PATRIOT pulak..kalau macam ni sama je la dua2 pihak ni...PATRIOT nak halang BERSIH 2.0 sekali yang bergaduh Melayu dengan Melayu..sape yang untung sape yang rugi korang fikir sendiri ye...?!

Tak kisah la apa pun tujuan mereka2 yang menyertai BERSIH 2.0 ni mungkin ada yang sekadar ingin menyokong usaha murni yang inginkan pilihan raya yang telus dan mungkin juga ada yang berunsur politik untuk menjatuhkan parti2 tertentu...itu terpulang pada rakyat malaysia untuk menentukannya..yang pasti aku tak terlibat dan aku mendoakan semoga pada 9hb Julai 2011 tu nanti akan memberi sejuta hikmah dan pengajaran kepada semua pihak yang terlibat. Kalau betul nak buat secara aman buat betul2 aman..jangan ada harta benda yang rosak..jangan ada yang cedera..jangan ada yang hilang ahli keluarga..dan yang paling penting jangan ada yang HILANG MARUAH DIRI...!!! 

Oh, lagi satu aku dengar ada amaran dilarang memakai sebarang bentuk tulisan BERSIH atau warna kuning kerana anda mungkin ditangkap disebabkan memberi publisiti kepada BERSIH 2.0 pada 9hb Julai ni...patutla masa  Malaysia Vs Taiwan (Chinese Taipei) dalam kelayakan Piala Dunia 29 Jun lepas Team Malaysia pakai jersi biru...haha...ada juga aku dengar BERSIH 2.0 ni rekaan Maxis dengan Celcom untuk menjatuhkan Digi...abesla yellow man kene tangkap lepas ni..kih3..kalau macam tu YDPA pon tak boleh la pakai pakaian rasmi diRaja sebab warna kuning gak kan..hurmm...betul tak, lagipun dalam rang undang2 pun takde pulak larangan memakai pakaian warna kuning...diharap pihak berkuasa tak cepat melatah dalam isu2 camni sebab ianya akan menguntungkan pihak lawan je...be rasional la...aku pon nak hidup dalam negara yang aman damai...PEACE~

Unggun Bersih

Semakin lara kita didera bara—
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.


Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!


Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.


Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.


24—25, 6.11. A. SAMAD SAID

Thursday, June 30, 2011

KL Gangster dan Rokok | BORAK WAYANG

Apa kaitan rokok dengan filem KL Gangster...???*baca sampai akhir entri ni*

Gengster ke...??
Mungkin agak terlambat untuk aku buat review filem tempatan yang mencecah kutipan lebih RM11Juta ni. Bukan apa, filem ni mungkin gah dari segi kutipan tapi bagi aku filem ini still sekadar filem yang kurang menyerlah dari segi kualiti. Mungkin dengan title Pengarah Terbaik FFM ke-24 telah membuatkan ramai yang ingin tahu hasil air tangan pengarahnya Syamsul Yusof yang terbaru iaitu KL Gangster. Walaupun PEKIDA tetibe ada isu dengan filem ni, aku tak kisah itu diorang punya hal ni aku nak borak pasal filem je~

Pemilihan pelakon adalah baik, antara watak yang berjaya membawa watak dengan baik dan memberi kesan pada pandangan aku adalah Aaron Aziz (as Malek), Zizan (as Abg Long Fadil), Shoffi Jikan (as Ajib) dan Ku Faridah (as Ibu Malek). Meraka melakonkan watak dengan begitu natural dan Zizan yang mungkin baru dlm perfileman juga berjaya dengan membawa karekter yang tersendiri. Watak Ibu Malek juga amat menyentuh perasaan dan intonasi suara yang betul2 dapat membuat kita yang menonton merasai kepedihan dan kesengsaraan yang dialami Ibu Malek. Bagi watak Malik (Aaron Aziz) lakonan dia pula aku rasa lite2 je sebab dah berapa filem sebelum ni pon watak dia lebih kurang je, so tak berkembang sangat perwatakan dia dalam filem ni.

Watak Jai yang dilakonkan oleh Adi Putra bagi aku agak plastik dan jiwa "JAI" tu tak berapa nak ada dan kurang menyakinkan. Aku paling tak berkenan dengan tabiat/style hisap rokok-tak-berasap sepanjang plot filem ni. Macam tu ke cara nak tu tunjuk gangster..??? (ramai la budak2 sekolah pasni terikut gaya camtu *sigh). Yang terakhir watak Shark lakonan pengarah filem ni sendiri iaitu Syamsul Yusof yang WAJIB jadi pelakon dalam semua filem dia (tak pernah plak aku tengok die berlakon under pengarah lain selain bapak dia). Bukan lah anti-Soul tapi dalam filem ni die boleh dikatakan lakonan dia bertambah baik dari filem2 dia yang lepas. Cuma perlu diperbaiki lagi sebab still tak menyerlah berbanding pelakon yang lain. Oh, tatu kat leher tu sungguh TAK gangster langsung..!!!

Dari segi Latar Tempat yang dipilih iaitu kawasan Kuala Lumpur adalah baik (dah title pon KL Gangster takkan la kat Johor plak kan..Ooops~) cuma dari segi sinematografi tersangatla klise dengan identiti Yusof Haslam..boring kot..macam tengok drama TV plak..ni dah untung banyak filem pasni please improve dari segi teknik sinematografi ye. Plot agak smooth dan Latar Masa pon agak sesuai. Teknik berlawan/pergaduhan teramatla cikai dan nampak sangat step-by-step moving, kalau nak banding dengan filem Indonesia "Merantau Warrior" lagi 100x lebih terbaik daripada KL Gangster ni. Sound effect pergaduhan pon sedih nak cakap, tak memberi kesan langsung. Prop yang digunakan dalam filem ni pun kurang realistik apabila digunakan dalam scene pergaduhan.

Teknik Bahasa yang digunakan dalam filem ni amatlah menyakitkan hati...perlu ke kalau gangster kene cakap pelat Cina even the actor is Malay...tak perlu kan..agak pelik dan nampak dibuat2 sebab bukan loghat  yang biasa pelakon gunakan (ibarat orang kelate cakap loghat Utara...mesti korang boleh cam kan..??) so, diharap pemilihan bahasa diberi perhatian serius untuk filem yang akan datang supaya feel tu lebih bila menonton flem Melayu tempatan lepas ni..tak perlu berlebih2 kalau nak sangat guna pelat Cina camtu, yelah korang bayangkan masa borak sesama melayu pon guna pelat tu...tak sesuai sangat..kalau borak ngan bangsa lain ok la kan...(ni bukan racist ye, cuma kritikan membina untuk filem tempatan)

rokok..?!
Okay dah la malas nak borak panjang lebar pasal filem ni, aku bagi 2 STAR je sebab filem ni langgar aspek Bahasa, Teknik Pergaduhan dan elemen penggunaan Tatu & ROKOK secara berleluasa dalam filem ni (no offend buat perokok tegar semua..hehe) kalau boleh tak perlu nak tunjuk sangat elemen ROKOK dalam filem2 tempatan..padan la sekarang ni budak sekolah rendah banyak yang mula berjinak2 dengan rokok...pengaruh daripada filem la antara penyumbangnya...astaga~

P/S: kalau korang rasa review ni menyinggung perasaan aku minta maaf ye..sekadar borak2 wayang daripada aku..sila la komen untuk bagi pandangan korang pulak..thanx~

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails