Monday, August 2, 2010

AkU DaH TaK BeRnAfSu

Semalam mak aku cakap aku ni da macam orang dah hilang nafsu terkejut aku…korang baca la dialog kat bawah ni..haha(aku dah edit supaya sesuai untuk bacaan umum ye..hehe~)


Aku: “kenapa plak mama cakap camtu??? “

Mama: “semenjak ko balik umah pas abes degree, ko tu makan sikit jer..badan pon da susut..ko amik pil kurus ke hape???”

 

Aku: “eh..eh..mane mama tau ni..hehe~”

Mama: “tau la..ni mesti akak ko yang offer pil tu kan..abes cengkung da muke tu..”

 

Aku: “ala..bagus la da kurus sikit, baru la nampak ensem cket anak mama ni kan..ekekeke~”

Mama: “yela tu ensem..abes ni mama masak banyak2 ni sape nak makan..nasi ko makan tu lagi cket dari nasi kucing..buat ape la makan pil tahan lapar tu nak oii~”

 

Aku: “takpe, nanti eji suruh kucing tu makan lauk ni ye, ma..?hehe..adeeehhh~Feeling beat up

###dialog sampai sini sahaja ye, jom baca selanjutnya..hehe###



Most of us boleh boleh dikatakan semualah mahukan tahap kesihatan yang baik & pada masa yang sama juga mahu kelihatan cantik dan lansing serta tampan dan tegap. Even kita sudah mengambil slimming supplements jangan fikir itu sudah memadai..pemakanan yang seimbang dan sihat juga turut penting bagi menjamin kesihatan dan kecergasan tubuh badan. Biarlah kehilangan berat dan body firming ni bergerak seiringan..
Everyone knows !! That human body needs a certain amount of vitamins and minerals everyday to function properly and remain healthy. Berat badan tidak akan berkurang  jika kita tidak mengambil makanan (skip your meals) malah ianya boleh memudaratkan.
Simptom yang dapat dilihat sekiranya badan kita tidak mendapat vitamin dan minerals yang diperlukan(mula2 dulu masa makan pil tu aku mmg experience benda ni, tapi lepas ikut diet sesuai baru ok balik..):  



    1. the person will always feel tired, along with a loss of appetite.


    2. feeling a lack of energy


    3. mental and emotional stress


    4. chapped lips


    5. other annoying or painful habits.


    Penyebab utama berlaku simptom diatas adalah disebabkan amalan diet yang salah dan antara  faktor dan kesannya sepeti alcoholism, stress, a lack of vitamins, or medicine that interferes with your ingestion of vitamins.
    Untuk kurangkan berat we just need to take  low calories meals for our body to maintain healthy . When this happens.. actually tubuh membakar lemak untuk memebekalkan kita tenaga tambahan kepada tubuh kita menjalankan fungsinya. So, the long term result, the pounds will drop off and this means we have lose some of the unusefull fat.
    Jadi jom mulakan diet seimbang dalam menu harian kita...contohnya begini:
    Contoh sarapan / Breakfast:


      1. Telur rebus - 1 biji (boleh digoreng, atau scrambled, tambah kicap masin / mayonnaise atau makan begitu sahaja, 0.6 hingga 1 gram karbohidrat)

      2. Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)

      3. Keju - 2 keping - (1 gram carb0) etc...

    Contoh lunch / dinner (kalau sesiapa yang tak amik lunch tapi terus dinner by 7pm)


      1. Sup Daging lembu @ Ayam - 1 mangkuk > tidak bergula. Rempah dan garam pun ok

      2. Ayam @ ikan goreng @ daging goreng kering - boleh dipanggang, steam pon bolehhh~

      3. Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk > boleh masak tp... skip this.. skip that.. bla bla... tau sangat ramai tak suka makan sayur kan???  

    Ini semua hanya cadangan yg aku extract dari internet ngan magazine so, terpulang nak ikut atau korang lebih suka apa yang korang dah terbiasa..hurmm~
    P/S: lepas amik pil tahan lapar tu berat aku da turun almost 7kg dalam masa 2 weeks…haha..jangan jealous yer~


    Share this post :

    Super Sharing..!!!

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails