Monday, December 27, 2010

Isu Servis Buruk | SmartTAG & CIMBclicks shoppe-Part 2

Assalam...bg yg baca entri yang lepas (klik sini utk baca yg part 1) tentang clicks shoppe entri yang ini pula adalah part 2 yang mengisahkan pengalaman aku menerima parcel barang yang aku order tempohari..

SERONOK...!!!

Aku seronok sebab lepas je aku buat komplen kat customer service(CS) jam 3 pagi 23hb tu..pada hari yg sama juga aku telah menerima parcel produk smartTAG tu..!!






Thursday, December 23, 2010

Isu Servis Buruk | SmartTAG & CIMBclicks shoppe

PENIPUUUUUU~~~

Assalam...entri aku kali ni nak cerita sikit kat korang sume ttg satu servis atau applikasi online shopping ni haa... isnin lepas aku try la CIMBclicks punya new apps iaitu this kindda on9 shopping (clicks shoppe)..nama kononnye gah la sangat tapi hampeh...masa aku open tab about this apps aku nampak la banner TnGo SmartTAG ni..so, aku pon klik la kan...then lepas aku pilih product tu & dah bayar sume guna MEPS FPX via RHB account aku (pakai CIMBclicks tp bayar gune RHB..ngade2~) aku ingat dalam esok la kot aku dpt product tu kan..tapiiii...huhu kat sini la drama bermula..jom baca lagi~

Saturday, December 18, 2010

MBA..sambung study lagi ker..???

AsSalam...

Sambung Master..??? Tak penat ke study..??? Ape yg dikejor title Master tu..??? Itulah persoalan @ ekspresi yg timbul bile aku ckp nak amik MBA kat sesape pon yg menanye ape plan lps abes Degree..haha~

Actually, this is my own desire to get higher achievements in my own life by furthering my study until i get the 'DR' title..thats mean i will continue till the PhD level..!!

Not to mention, ini juga merupakan planning aku utk discover my own potential in bussiness world where this time i need to pull out a brand new idea to promote new retailing trends among the retailer via my research...chewahhh~

I have already submited my Master Application to Graduate School of Management, UPM last wednesday...hope my the will give me a good news in future..huhu~




For those yg memang minat retail industry maybe rasa this is really important bcoz not only we as retailler gain the benefit but also the customers..!!

Ok lah, cube korang bayangkan korang minat berniaga tapi korang tak tau nak start ( ni bagi yg minat meniaga kedai runcit ye..) so, kalau korang tau ade pihak @ syarikat yg offer korang jadi francaisi diorang mesti korang berminat kan sbb dah ada peluang depan mata then tak perlu perah otak fikir format dan marketing sbb francaisor da ade sume tu korang just tinggal run & modal je nak start this business right..???

Every human in this world have a desires and needs for them to fulfill, so this is the way to help yourself getting money..but you guys have to wait until my research finished la ye..heheh..kalau tak, hiw come you nak tau format ni berjaya @ tidak..??

So, in the nutshell, this is just some sort of my short briefing about the project that i will be doing when i start my Master study next year on march...am hoping you guys pray for my planning will be successful in future...thanx~~~

- Posted via my iPhone

Saturday, December 11, 2010

New Layout...!!!!

Salam...

Akhirnya da bertukar pon layout blog ni + da tukar nama domain baru | azizibasyah.com...!!!

Sbnrnya da lama simpan hajat nak beli domain name tu tp tak berkesempatan baru hari ni ada masa...huhu~

Next updates akan ada macam2 lg...tq...AB
~

- Posted via my iPhone

Minyak Masak Gula

Salam Sabtu semua....

Entri kali ni bukan tajuknya lebih kepada ketidakpuasan hatiku pasal isu GULA ngan MINYAK MASAK....dua barang keperluan ini dah sampai tahap kritikal bagi aku yang melihat isu ini dari perspektif peniaga dan pengguna..aku akqn bahagikan entri aku kpd 2 bahagian;

BAHAGIAN 1 : GULA

# bermula ngan harga siling RM1.45 sen sampai la yg latest RM2.10...bg peniaga mmg xde untungnya jual gula ni..bayangkan harga kos utk sepaket gula hanya beza 2-5sen shj...?!

#pengguna tak habis2 nak salahkan peniaga dlm isu kenaikan harga barang keperluan harian utama tanpa memikirkan bahawa peniaga tersepit ditengah2 antara pengguna dan pemborong/agen/pekilang...peniaga tak bersalah...kami hanya wakil yang menjual barangan kpd pengguna..kami berhak mendapat keuntungan hasil drpd jualan brgn di premis kami...!!!

Thursday, November 11, 2010

Tukar blog...!!!



Rasa cam nk tukar layout blog tp i'm so busy rite now...tema dan intipati blog ji pon aku nak tukar..boleh tak mcm tu..haha..sbb agak boring la da lama rak update blog sendiri...huu~

Antara cadangan utk wajah baru blog aku ni:

1. Warna blog yg rasmi adalah biru+hijau=turqoise...ok x???

2. Entri2 akan lebih tertumpu pada topik " Aku Seorang Bisnesman "...ececeh~~

3. Akan buang mane Apps dan gadget2 yang tak perlu utk attract lbh ramai reader sbb bila baca blog neh tak nyampah tgk blog cacamerba camni..haha

4. Selain Nuffnang aku akan try join churp2 plak..haha~

5. slalu aku active kat FB je...sian twitter aku tu da bersawang..haha~

6. Cukup la tu 5 dulu..next time aku tambah yg lain yer...z

Wednesday, October 20, 2010

iPhone4

First time blogging gune iPhone4 haha...agak kekok tp lama2 best plak....so, pasni blh la update blog gune iPhone4 aku ni je kan...

Sunday, September 19, 2010

Kenapa Hilang...???

HIlLANGNYA AKU BUAT SEMENTARA...

salam....

bukan niat utk mendiamkan diri, tapi dek kerana busy dengan kerja aku terpaksa 'hilang' sekejap 2minggu yang lalu...

banyak entry sangkut dalam draft sebab tak sempat publish..yelah, kene la edit baeeekkk punyeeerrr baru leh publish kan..hehe~

oleh yang demikian(skema la pulak..)minggu ni aku akan post semua entries yg dlm draft aku tu untuk tatapan korang semua...bye~

Sunday, August 29, 2010

Illuminati Disebalik Lagu "Alejandro" by Lady Gaga

ADA APA DENGAN LADY GAGA...???

Silakan pd yg nak share, ini pun diterima dr seorg rakan dan sy pasti dia pun menerima dr rakan yg lain.. sharing is caring ;)


Pesanan to Alejandro.... Baca sampai abis yek..

Assalamualaikum.. Semoga apa yang nak saya sampaikan harini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat cik Gaga ni. Insya-Allah.. Baru-baru ni terdetik nak menyiasat perkembangan baru cik Gaga yang saya sudah tahu tentang dia dan illuminati. Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release. Banyak kontroversi tentang video ni. Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak .Yelah vid cik Gaga ni saya sudah sedia maklum banyak unsur-unsur lucah..Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi saya play jugak vid dia. Jadi seperti yang disangka. Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memang Illuminati puppet. Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far ..

Monday, August 23, 2010

Syaitan a.k.a Setan suka pada korang yang...

Syaitan a.k.a Setan suka pada korang yang...

Tgk la video ni utk lebih faham tajuk entri aku kali ni..malas nak citer lebih2 bln puasa ni nnti boleh mendatangkan dosa dan mengurangkan pahala puasa aku plak...yeahhhh~~~

video

Bukanlah nak tunjuk alim tapi ini sebagai peringatan kepada sume umat Islam di seluruh dunia tentang hasutan2 syaitan untuk menyesatkan seluruh anak Adam dimuka bumi ini sampai Hari Kiamat nanti...

Apalah kiranya korang sume luangkan masa hayati video ni dan tanya diri korang tentang kaitannya...kalau ade part2 yg terkena batang hidung sendiri tu...faham2 je ye...huhu~

Tuesday, August 17, 2010

ADAKAH ISTIMNA' (ONANI) MEMBATALKAN PUASA ?




Pertamanya yang dimaksudkan dengan Istimna' الاستمناء ialah perbuatan mengeluarkan mani selain jimak, dengan apa jua cara sama ada dengan tangan (onani) atau ketika sedang bersedap-sedapan dengan isteri atau sebagainya.

Ramai yang bertanya tentang persoalan ini "adakah terbatal puasa seseorang jika dia mengeluarkan maninya "al-Istimna'" dengan apa jua cara sama ada dengan mengeluarkannya dengan menggunakan tangan (onani) atau ketika bersama dengan isterinya atau yang seumpamanya". Persoalan ini merupakan perkara yang diperselisihkan oleh para ulamak. Maka Jumhur atau majoriti ulamak berpendapat perbuatan mengeluarkan mani tersebut membatalkan puasa. Sementara sebahagian yang lain menyatakan sebaliknya iaitu tidak membatalkan puasa. Adapun jimak pada siang hari dibulan ramadhan, sepakat mengatakan hukumnya haram dan dikenakan kaffarah dengan nas...

Thursday, August 5, 2010

Aku Sudah Kaya...!!!!

trip to melaka...
Mesti poyo je kan kalau dengar pasal org yg berlagak cakap camtu. Macam la dia sorang je yang kaya kat dunia ni kan... kalau rasa diri tu da kaya sangat buat2 la amal jariah...bulan Ramadhan da dekat so, paham2 ler...zakat da bayar belum tu???

Paling2 koman dia boleh mengaku kaya jika harta dia mencecah RM 1juta..tu npun tah2 menang peraduan Jutawan Power Root..haha...sebenarnya entri hari ni saje je aku wat sebab tadi masa balik hantar makcik aku kat Station Bukit Jalil tu..ada la mamat ni naik Suzuki Swift...tetiba hon aku dari balakang..apahal la plak mamat ni kan..aku drive lorong tgh kot..had laju 110kmj kot...ko nak cepat gi la fast lane..kecoh jer kat highway ni..!! siap bg hi-beam light lagi tu..WTFish la..pedulik apa aku...pastu maybe fed up aku tak bagi respond dia pon potong ikut fast lane..dia lalu tepi keta aku siap tunjuk penumbuk..Wuuuuuttttt...ni sudah lebih..nak je aku langgar kereta dia..tapi memandangkan Rush aku ni br je sebulan umurnya..tak sanggup aku..ececeh~

SO, APA YANG AKU WAT????? TAKKAN LA NAK BAGI SWIFT TU BLAH CAMTU JE KAN...???

Monday, August 2, 2010

AkU DaH TaK BeRnAfSu

Semalam mak aku cakap aku ni da macam orang dah hilang nafsu terkejut aku…korang baca la dialog kat bawah ni..haha(aku dah edit supaya sesuai untuk bacaan umum ye..hehe~)


Aku: “kenapa plak mama cakap camtu??? “

Mama: “semenjak ko balik umah pas abes degree, ko tu makan sikit jer..badan pon da susut..ko amik pil kurus ke hape???”

 

Aku: “eh..eh..mane mama tau ni..hehe~”

Mama: “tau la..ni mesti akak ko yang offer pil tu kan..abes cengkung da muke tu..”

 

Aku: “ala..bagus la da kurus sikit, baru la nampak ensem cket anak mama ni kan..ekekeke~”

Mama: “yela tu ensem..abes ni mama masak banyak2 ni sape nak makan..nasi ko makan tu lagi cket dari nasi kucing..buat ape la makan pil tahan lapar tu nak oii~”

 

Aku: “takpe, nanti eji suruh kucing tu makan lauk ni ye, ma..?hehe..adeeehhh~Feeling beat up

###dialog sampai sini sahaja ye, jom baca selanjutnya..hehe###

Wednesday, July 28, 2010

Pos Ekspres Penipu...????

 APE DAH JADI...?????

Sebenarnya saje je wat entri camtu...takde pape pon...cume nak cerita sikit pasal barang yang TA tempah kat kawan TA, Sharifah Nurazida @ Sya..thanx ye Sya..haha..actually barang tu patut sampai umah 23 Julai lepas tapi sampai kat tangan TA 26 Julai...apakah???

hehe..mase abang posmen tu datang umah takde orang..so, sbb tu slogan 
"DIJAMIN SAMPAI ESOK"
Pos Ekspress ni TA pertikaikan sbb tak dapat pon notis suruh ambil kat pos cawangan terdekat ke apa ke kannn...TA pon malas la nak sound masa dia hantar 26 julai tu..sebab posmen tu cakap kat rumah takde orang nak recieved benda tu..hurmm..apa2 je la janji da dapt kan..haha~

ini la ghuper pos nye...huhu

cube teka apakah kegunaan pouch ni???

 mesti korang tak dapat teka apa gunanya pouch ni...haha...actually TA tempah pouch ni untuk External Hard Disk WD yang TA beli masa PC Fair lepas kat KLCC tu..da lama kannn..siap dah bercalar2 sbb xde cover..yela tak sempat beli..kalau keluar pon tak teringat pasal benda ni...last2 mintak Sya tolong buatkan...handmade tu...haha...macam2 bentuk pouch dia da wat..ada gak suruh dia jual online kat blog ke FB ke..tapi dia kata taknak sebab buat benda ni suka2 je..haha..takpe..kalau korang nak  nanti TA pujuk Sya jual kat Blog TA ni..huhu~


sebelah kiri tu pouch ye..yang kanan tu baru Extrnal HD..jangan konfius plak...haha


nampak je pouch tu kecil kan...tapi boleh stretch ikut bentuk gadget tu..haha...bagus tak rekaan Sya tu...ingat TA nak tempah untuk kereta TA la..haha..boleh ke??



ni la ghuper pouch ni bila da 'bersatu' ngan external HD TA tu...


korang jangan fikir benda bukan2 tgk post ni ek...ala..ni kira hadiah TA aritu la kiranya kan Sya kannn...huhu~



P/S: untuk makluman semua Teropongers...."TA" tu singkatan untuk "Teropong Azizi" ye..jangan ingat tetibe penulis membahasa kan diri TA dia bukan lagi AZIZI FAKHRULLAH ALIBASYAH..haha~

Redmummy.com | Jadi Mewah Tulis Blog

Blogger redmummy.com | Jadi mewah tulis blog

Assalamualaikum dan Salam sejahtera...

Mesti suma Teropongers yang baca title entri ni pelik sebab TA baru nak komen pasal kisah Red Mummy ni kan...??? Font entri pon warna merah..cewah...hahaha...bukan apa..ye la, TA kan baru je berjinak2 dengan dunia blogging ni..mana la tau pasal akak fofuler ni...tapi rasenya TA pernah baca pasal beliau sebelum ni..sebab baju merah beliau yang amat memukau sesiapa sahaja yang melihat...beliau bukan la artis tapi boleh dianggap sebagai pelopor dunia blogging ni sejak tahun 2006 lagi.

Red Mummy ni pernah mendapat pelbagai anugerah hasil tulisan beliau di blog..dan syarikat pengiklanan pula berlumba2 mendapatkan khidmat daripada beliau...antaranya adalah Nuffnang.

Red Mummy @ Mira

Menurut Mira@ Red Mummy, dia langsung tidak pernah terfikir menulis blog boleh menjana pendapatan sehinggalah suaminya Ami Shamril Kamaruddin, 35, mencadangkan agar Redmummy.com mendaftar di bawah Nuffnang.




Beliau memang tidak sukakan iklan...dek tetapi kerana terpengaruh dengan suaminya, RM lakukan juga. Hasilnya selepas tiga tahun menulis beliau menerima pendapatan pertama daripada Nuffnang berjumlah RM90. Diikuti RM150, RM300 sehinggalah sekarang mencecah RM10,000 sebulan....fuhhh~


Kak Mira yang juga membuat Product Review menerima RM100,000 untuk ulasan iklan sepanjang tiga tahun menulis blog....fuhhh...!!!

Nak tau lebih lanjut tentang Red Mummy...klik sini...

Tuesday, July 27, 2010

Free and Easily Simple Ways You Can Keep Your Weight Off

Believe it or not, it is easy to lose a few pounds without exerting too much effort. All you have to do is perform the usual things you engage in every day, but keeping in mind that your every action is intended to shed off those unwanted pounds and ultimately slim down. 
For instance, instead of spending 30 minutes on a treadmill, simply walk a block or two from your house and back every day. You’ll never believe just how much of something little that is done each and every day would make a profound difference in the long run.

The following are other free and easily simple ways you can keep your weight off




looks like Giza's Pyramid..haha~
  • Eat on time, rise on time Never take for granted the value of waking up early. Eating on time, preferably anywhere from 7am to 8 am speeds up your metabolism. Also, those who do eat breakfast have been shown to easily lose relatively more weight compared to those who do not consume the most important meal of the day. Those who refuse to eat breakfast and wait until lunchtime to start eating causes the body to not burn as much calories as it’s necessary. Some people even refuse to eat breakfast with a few skipping it all together when in fact, it is highly important to consume the most food early on in the day. Usually, some dieters eat very few calories during breakfast and later on pig out during lunch or dinner. Research actually reveals that the calories consumed early in the morning aids in keeping your hunger pangs at bay during the day.
  • Go for the 3’sDiet gurus usually go by and adhere to the effectivity of the 3-hour diet or simply eating every 3 hours. Doing so equates to having three moderate meals and three light snacks all throughout the day. Basically, the idea is to eat small and portion-controlled meals every 3 hours. Doing so maintains blood sugars at a steady level, keeps your energy up and avoids you from unnecessarily indulging yourself.

  • Brush your teeth after every mealBesides being hygienic, brushing your teeth after every meal has a positive psychological effect. And it’s not just being able to feel clean and fresh, it deters compulsive snackers from munching on unnecessary sweets or salty crunchies after a meal. Because, who would want to mess up a clean and brushed pearly whites?

  • Be a balanced ballerinaExercising need not be confined in the gym. You can actually brush your teeth or watch TV while exercising. For instance, you can stand on one leg as you are waiting for the laundry to finish. Or, while waiting for your coffee to drip to your cup from the coffeemaker, you can stand sideways and place a hand on the kitchen counter. Then, lift your outside leg straight in front making sure it is extended. Make sure your upper body is straight. Hold that position for a few seconds and move onto the side. Do these at least 5 or 10 times for every leg. This exercise tones the hip flexors, outer thighs and the quadriceps. Take note that establishing balance develops the muscles on your core and is even healthy for your brain.

  • Eat proteinIt is advisable to eat protein early on in the day as doing so helps you eat less as the day wears on. This saves you from indulging in sweets, chocolate or any salty crunchies during mid afternoon snacks or in after-dinner treats.

  • Build your muscles while in trafficYou need not rot while waiting for the traffic to move because you can use the time squeezing your derry muscles every time you lightly step on the brake making sure to hold that position for ten seconds. You can repeat this movement 10 to 15 times for each trip.

  • Jog around the houseWhen clearing clutter around the house, you can use the moment to jog from the house to the mailbox and back. You can also do a lap around the house or jog up and down the stairs.

Sumber: Teropong Library

Sunday, July 25, 2010

Teropong Cara Buat Duit...!!!

Assalamualaikum wbt~~

aku dikala menjadi student bisnes...huhu~


Kepada peneropong blog semua hendaklah anda yakin bahawa 9/10 rezeki yang diberikan oleh Allah swt itu datangnya daripada PERNIAGAAN...jangan pula kita menyalahgunakan perniagaan kerana ianya boleh membawa kepada kemungkaran, maksiat, perbalahan, benci membenci dan FITNAH...!!!

Rasa macam khutbah jumaat pula rasanya...sebenarnya entry kali ni lebih kepada permulaan pencarian membuktikan program seperti Google Adsense, Nuffnang, ManggaAds dan banyak lagi yang menawarkan peluang side income kepada para blogger. Tapi pada  masa yang sama ianya juga akan saya gunakan sebagai medium penceritaan dan perkongsian maklumat mengenai isu-isu semasa di Malaysia & dunia. [mesti korang sume pelik tetibe aku taip ayat skema ni camni kan..haha..aku pon xmo tp nak wat camne nnti klu foreign blogger lawat page aku diorg xleh translate la plak kan..ok back to the topic plz..!!! ]

Thursday, July 22, 2010

blog aku dah bersawang...????


Salam wahai sahabat teropongku semua...


Mari cari duit dengan BLOG


Dah lama rasanya tak update blog ni...bukan ape..terlampau busy lepas habis degree bulan Mei aritu..ingat nak tutup je blog ni..tapi ada sorang kawan ni bagi nasihat...

The Best Advice Ever Given (1001)
siap die bagi buku lagi...gile la~
####

"wey...ko giler ke nak tutup blog ko...???ko tau x ko leh cr side income gune blog???"lbh kurang camtu la die herdik aku masa tu..haha~

aku yang tengah terkesima tu balas la ...

The Art of Screaming!
seni utk menjerit pon ade ye kawan2 sume..hehe~

"WHAT...!!! yeke, nape xcakap awal2..ade gune modal ke x??? kalau xde aku nak join la..ko ajar aku ek..hehe"

"eh..aku pon dgr org ckp je la..ko try la search kat internet tu..cam google adsense, nuffnang, banyak lg la..aku blog pon xde lg..keh3~ "die balas ngan muke selambe je..

"mangkuk punye budak..yelah nnti aku wat research dl..."

####

so lepas je aku dengar pasal benda ni..aku pon terus seach kat internet..
Dell D600 Laptop 1.6ghz 40gb DVD/CDRW B Grade Includes Genuine XP Professional restore cd!
sape punye lappy la aku pakai ni..haha~
terus wat research ngan menjadi blogwalker yang setia kat blog manusia2 di alam maya ni..huhu...

TEROPONG aku pon dapat la detect sume maklumat dan info...

Waterproof Binoculars
tetibe aku ade teropong ajaib kan..haha~
maka lahirlah blog ini dengan wajah yang baru..haha~
Fisher-Price Ocean Wonders Soothe & Glow Seahorse
comeinyer~
Google Blogger For Dummies

Sunday, April 18, 2010

BerTuKarrrrrrr~~~~



kini tibalah masa untuk blog ini menjadi jurnal harian aku...tiada lg kisah di universiti tp kisah kehidupan aku sebagai insan biasa yang menempuh hari2 mendatang yg penuh dugaan & cabaran...semoga tiada lg manusia2 hipo dan talam muncul dlm diari hidupku...yeah~~~

Super Sharing..!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails